Saimaan tekee erityislaatuiseksi sadoistatuhansista muista Suomen järvistä sen uhanalainen nisäkäs saimaannorppa. Saimaan Juomatehdas taas erottautuu kilpailijoistaan sillä, että se haluaa käyttää tuotannossaan luomuraaka-aineiden lisäksi mm. mikkeliläistä aurinkosähköä. Etelä-Savon Energia Oy (ESE) kulkee omaa, yhteisvastuullista, polkuaan lahjoittamalla aurinkovoimalansa tuoton hyväntekeväisyyteen 20 vuoden ajan.

Saimaan Juomatehdas on yksi Sun Mikkeli-hyväntekeväisyyskampanjaan mukaan lähteneistä yrityksistä. Saimaannorpan suojeluun mukaan lähteminen ei ole panimoyrityksen kohdalla suuri yllätys. Saimaan Juomatehdas on ensimmäinen panimo Suomessa, joka käyttää Suomen Luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergiaa. Tämä tarkoittaa, että käytetty energia on valmistettu uusiutuvilla energianlähteillä. Kierrätys, tuotteiden ympäristövaikutukset ja jätteiden hyötykäyttö ovat Saimaan panimolle arkipäivää.

Saimaan Juomatehdasta ei olisi ilman Saimaata ja sen ympäröimää luontoa. Vetovoimaisin hahmo tällä Järvi-Suomen seudulla on harmaanlaikukas norppa. Tuo mystinen hahmo näyttäytyy vain harvoille. Saimaan Juomatehtaan toimitusjohtaja Jussi Laukkanen ei ole vielä nähnyt saimaannorppaa omin silmin, mutta muistoja Saimaalta on kertynyt lapsuudesta saakka: ” Kesäisiä kalastusreissumuistoja Saimaalla ei voita mikään”, toteaa Laukkanen. ”Elämme saimaannorppien naapureina ja haluamme sen olevan näin myös tulevaisuudessa. Kestävän kehityksen periaatteisiin sitoutuminen on myös huolehtimista lähiympäristöstämme”, Laukkanen jatkaa.

Olisiko Saimaa ilman saimaannorppaa vain iso järvi?

Jussi Laukkasen mielestä Saimaa ilman saimaannorppaa olisi surullinen esimerkki epäonnistumisesta ympäristön suojelussa.

Saimaan Juomatehdas ja ESE ovat sitoutuneet tekemään konkreettisia tekoja tämän skenaarion välttämiseksi. Loppuvuodesta julkistetaan Sun Mikkeli-hankkeen kohdeorganisaatiot ja tuolloin selviää miten hyväntekeväisyysvarat muutetaan käytännönteoiksi norppien hyväksi.

 

Kuten jo aiemmin mainittiin, valmistaa Saimaan Juomatehdas Laakeri-oluensa Sun Mikkelin alkuperätakuu aurinkosähköllä. Laakerin valmistuksessa käytetty luomuohra tulee v. 1579 perustetulta tilalta. Näin ollen on saatu aikaan vastuullisesti valmistettu tuote, jossa yhdistyy perinteikkyys ja uudet energiamuodot.

Laakerin tarjoiluehdotukseksi Laukkanen antaa Saimaan, saunan ja hyvän seuran.