Valitse sivu

ESEDU

Esedu ja ESE: pitkä yhteinen yhteistyöhistoria jatkuu

Etelä-Savon Koulutus Oy:llä (Esedu) ja Etelä-Savon Energia Oy:llä (ESE) on pitkä yhteinen historia työpaikalla oppimisen ja oppisopimusopiskelijoiden saralla. Ammatillinen koulutus sisältää nykyisin työpaikalla oppimisjaksoja, joita voi suorittaa erilaisissa oppimisympäristöissä oppilaitoksessa, virtuaalisesti tai työpaikoilla. Työpaikoilla suoritustavaksi voi valita oppisopimuksen tai koulutussopimukseen perustuvan koulutuksen. Nykyinen koulutus mahdollistaa joustavan tavan suorittaa koko tutkinnon tai osan siitä suoraan työpaikalla käytännönharjoitteiden kautta.

Mikkelin seudulla Esedun opiskelijoihin voi törmätä eri alojen yrityksissä Työpaikalla tapahtuva oppiminen kehittää luontevan ja vahvan siteen työelämään jo opiskeluaikana. Opiskelija saa otteen työelämästä ja yrityksellä on mahdollisuus rekrytoida yrityksen työtapoihin tutustunut ja osaava tekijä taloon. ESEDUn tavoitteena on, että kaikki opiskelijat työllistyvät tai hakeutuvat jatkokoulutukseen. Työllistymisaste on tällä hetkellä 75 % ja hieman vajaat 10 % hakeutuvat vuosittain jatko-opintojen pariin.

Esedun ja ESEn yhteistyö on vuosien saatossa löytänyt balanssinsa työpaikalla oppijoiden vuorovaikutteisuuden puitteissa. Vuosittain ESEn kautta esim. sähköalan opiskelijat saavat työelämäkokemusta. Mm. ESE-Tekniikalla on lähes aina opiskelijoita asentajien mukana työmailla.

 

OPISKELIJASTA OPETTAJAKSI

Esedu-taustaisia työntekijöitä löytyy ympäri ESEn konsernia. Aurinkoliiketoiminnan yksiköstäkin heitä löytyy tällä hetkellä yksi; aurinkosähköinsinööri Mika Sorjonen (kuvassa oikealla). Lisäksi sähköverkkoasentaja Aki Kaukonen – myöskin esedulaistaustainen –  on ollut tiiviisti mukana aurinkosähköasennusten suunnittelussa ja toteutuksessa.

Aurinkosähköinsinöörinä ESEn aurinkoliiketoiminnan yksikössä työskentelevälle Mika Sorjoselle Esedu on tuttu monelta kantilta. Aikoinaan Sorjonen haki ammatilliseen koulutukseen, koska käytännön läheisempi koulutus houkutti lukiota enemmän. Toisen asteen koulutuksesta mieleen on jäänyt hyviä muistoja, joissa pääosissa ovat silloiset opettajat ja opiskelutoverit. Harjoittelujaksot Sorjonen teki Mikkelin Mustassa Pörssissä ja ARE Oy:ssa.

 

Tietotekniikan koulutusohjelmasta valmistuttuaan Sorjonen suoritti asevelvollisuutensa. Tämän jälkeen hän hakeutui Mikkelin ammattikorkeakouluun jatko-opiskeluiden pariin. Mutta johdatus vei Mika Sorjosen jälleen Esedulle. Tällä kertaa opettajan rooliin. ”Entinen luokanvalvojani kysyi minua hänen sijaisekseen opettamaan. Hauska muisto liittyy tuohonkin aikaan, kun opiskelijat löysivät minusta kuvan opiskeluajoilta”, naurahtaa Sorjonen.

Kysyttäessä Esedulta mukaan jäänyttä tärkeintä oppia, menee Sorjonen mietteliääksi. Mutta terveisiä nykyisille opiskelijoille kuitenkin löytyy: ”Opiskelkaa ahkerasti ja tehkää opinnoista mielenkiintoisia.”

 

 

AMMATTIMIES ON AMMATTIMIES

”Ammattimies on ammattimies”, totesi ESE-Tekniikalla sähköverkkoasentajana työskentelevä Aki Kaukonen, kun häneltä kysyttiin tärkeintä oppia Esedusta. Näin siinä myös kävikin, että Kaukosesta tuli ammattimies. Tällä hetkellä Aki työskentelee mm. aurinkosähköprojektien parissa ja opiskelee samalla insinööriksi.

Alkujaan halu käytännön tekemiseen ja nopeasti työelämään pääsyyn oli syy valita lukion ja ammattikoulutuksen väliltä. Sähköalan opintoja täydentyivät harjoitteluissa Suur-Savon Sähkötyö Oy:ssä, Mikkelin sähköasennuksessa ja ESE-Tekniikalla. Työelämä alkoi valmistumisen jälkeen v. 2005 puolen vuoden määräaikaisella työsopimuksella ESE-Tekniikalla ennen armeijaa. Asepalveluksen jälkeen työt jatkuivat ESE-Tekniikalla toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella.

Terveisinä nykyisille esedulaisille työpaikalla oppijoille on Aki Kaukosella välittää kaksi toivetta: ”Olkaa aktiivisia ja oma-aloitteisia. Aina saa ja pitääkin kysyä ja kyseenalaistaa.”